maanantai 9. marraskuuta 2015

Sitku -filosofia vs. Nytte -filosofia

Nämä kaksi vastakkain asettuvaa ajan filosofiaa ovat tunnetusti länsimaisen nykyihmisen riesa ja päähänpinttymä. 

Pohjoismaista, oletettavasti kylmästä ja yhteiskunnallisesti jälkeenjääneestä sivilisaatiosta nimeltä "Suomi" (Finlandia) alunperin lähtöisin oleva Sitku -filosofia voidaan lyhyesti määritellä seuraavanlaisesti:

Sitku -filosofia on kiireisen ja työntekoonsa ehdollistuneen kansan perinteinen ajattelumalli. Sen mukaan kaikki elämän nautinnolliset osa-alueet tulee sijoittaa enemmän tai vähemmän kauas tulevaisuuteen. Nimensä kyseinen filosofia on saanut suomen puhekielessä toistuvasti esiintyvästä fraasista "sitku oon eläkkeellä, sitku tulee palkka, sitku on joululoma, sitku pääsen töistä jne." Alkuperäinen sanamuoto on "sitten kun" mutta se on kovassa käytössä lyhentynyt yksinkertaisempaan muotoon "sitku". 
Filosofian alkuperäistä kehittäjää ei tunneta, mutta tutkijat arvelevat että se on saanut alkunsa jo ennen jääkautta, kun suomalaisten esi-isät ensimmäisen kerran alkoivat odottamaan kesän tuloa. Tuhansien vuosien odotuksen jälkeen tämä ilosta ja nautinnosta vieraantunut kansa edelleenkin esi-isiensä tavoin odottaa lämpimän vuodenajan saapumista.  
Sitku -filosofia on erittäin yleinen etenkin oravanpyörään kapsahtaneiden keski-ikäisten suomalaisten joukossa. Levinneisyyttä on kuitenkin havaittu myös Ruotsissa sekä paikoittain Pohjois-Amerikassa. Tämä luultavasti johtuu 1900-luvulle sijoittuneesta kansanvaelluksesta kun rohkeimmat suomalaiset lähtivät siirtolaisiksi kyseisiin maihin. Idässä ja etelässä Sitku -filosofiaa tapaa tuskin lainkaan. 
Vuosien saatossa Sitku -filosofiaa on sovellettu myös ikäviin tarkoituksiin. Esimerkiksi poliitikkojen keskuudessa seiihen vetoaminen on yleistynyt huomattavasti. Vaalien aikana voi kuulla useammastakin suusta harhaanjohtavaa paasausta "sitten kun olen hallituksessa niin...[lisää tähän jokin sadoista toteutumattomista vaalilupauksista]" 
Tunnetuin Sitku -filosofian alalajeista lienee "Sitjos -filosofia", jonka periaate on kutakuinkin yhtenevä Sitku -filosofian kanssa. Sitjos -filosofiassa kuitenkin keskitytään maalailemaan asioita joita tuskin koskaan tulee tapahtumaan (sitjos voitan lotossa, sitjos saan palkankorotuksen, sitjos opiskelen itelleni uuden ammatin jne)

Sitku -filosofian vasta-aatteeksi on sittemmin noussut muualla maailmassa, etenkin Etelä-Euroopassa esiintyvä Nytte-filosofia, joka toimii vastapainona Sitku -filosofian tulevaisuuskeskeisyydelle, Nytte -filosofia keskittyy käsillä olevaan hetkeen. Tämän filosofian mukaan nautinnon paikka sijoitetaan vahvasti nykyhetkeen esimerkiksi keskipäivän kahvihetken, päiväunien tai mukavan juttutuokion muodossa. Nytte -filosofian oletettavin alkuperä lienee Välimeren alueen maissa (Italia, Espanja, Kreikka jne). 
Nytte -filosfia on kuitenkin yleistynyt myös Keski-Euroopassa sekä Pohjoismaissa etenkin nuoren vastavirtasukupolven keskuudessa. Nytte -filosofinen ajattelu on punavuorelaisen Berliinissä roikuskelevan elämäntapataiteilijan (tunnetaan myös kansankielellä nimellä hipsteri) keskeisin itsensäbrändäysmenetelmä. Artikkelin kirjoittajan tiedetään olleen alunperin Sitku -filosofian edustaja, jonka muutaman kuukauden oleskelu välimerellisessä ympäristössä on käännyttänyt Nytte -filosofian puolestapuhujaksi. 

Ei kommentteja: