maanantai 9. kesäkuuta 2014

of words and meanings


Rakkaudessa, välittämisessä tai siellä päin sanat ilman tekoja on vähän niinku pelkkä suklaakastike ilman jätskiä. Ihan hyvää, mutta ei sitä kauaa jaksa, ja aina tuntuu että se sisältö puuttuu. 

Sanoihin on niin helppo juuttua, takertua ja uskoa koska tää koko maailma perustuu kieleen ja sen mahdollistamiin vuorovaikutuksiin ja ilmaisutapohin. 
Meillä on meidän merkit, symbolit ja etiketit. Kaikki tietää mitä tarkottaa pyöreä liikennemerkki jossa on lapsen ja aikuisen siluetit tai se missä lukee STOP. Kaikki tietää mitä tarkottaa kun mies avaa naiselle oven. Hautajaisissa sanotaan "otan osaa" huolimatta siitä kiinnostaako oikeesti paskaakaan. Tai kun näkee vanhan tutun pitkästä aikaa ja klassinen "Hei mennään kahville joku päivä" tarkoittaa "kiva nähdä, moimoi" ja kummatkin tietää sen. Tää maailma on täynnä tällasia sanoihin perustuvia etikettejä.

Mutta mitä tulee sanalliseen ilmaisutapaan kun kyseessä on isot asiat, tarkoittaako esimerkiksi "en koskaan unohda sinua" oikeasti sitä mitä kyseinen lause tarkoittaa, vai onko sen lausuminen vaan yks liikennemerkki joka ois pitänyt ehkä opetella tunnistamaan jo ala-asteella? Etikettisääntö jonka sisällöllinen merkitys on jotain ihan muuta? 
Kun mies avaa oven naiselle, se ei suinkaan tarkoita pelkästään sitä että mies avaa oven naiselle. Se on (ainakin alunperin) kohteliaisuuden ja kunnioituksen merkki. 
Liikennemerkki, jossa on lapsen ja aikuisen siluetit ei ole mikään universaali tienvarsikoriste vaan sillä on haluttu kertoa että tässä on kävelytie. Kehotetaan olla ajamatta moottoriajoneuvolla siitä. 
Mutta entä "en koskaan unohda sinua" ja muut sen kaltaiset lauseet? Yksi merkki/etiketti/symboli lisää? En väitä olevani sosiaalisesti lahjaton, ja että oisin missannu oppitunnin jolla kerrottiin miten tulkita kauniita sanoja ja tunnustuksia, mutta kysymys onkin siinä että voidaanko me tunnistaa onko kyseessä joku symboli jolla on ihan muu merkitys, vai onko ne sanat Totta sellaisenaan. Ei me voidakaan. Niin kauan kun ne on vaan sanoja ja lauseita lausuttuna ilmaan, kirjoitettuna paperille tai facebookin chattiin, niillä ei oo mitään merkitystä ilman tekoja ja näyttöä. 

Suklaakastike tarvitsee sen jäätelönsä rinnalleen. Kuka muka haluaa pelkän kulhollisen tahmeaa suklaakastiketta? Siitähän tulee vaan paha olo. 3 kommenttia:

Sara Ståhlstedt kirjoitti...

Tää on ihan totta, mutta jotkut ihmiset osaa lausuu ja sanoa noi sanat niin,että voit olla sata varma niiden tarkottavan sitä. Jotkut ihmiset on van niin aitoja.

Sara Ståhlstedt kirjoitti...

Mut siis hyvä kirjotus. Osaat kirjottaa hyvin. Oon kyllä samaa mieltä. Ja sama esimerkki ku joku sanoo "soitellaan ja ollaan yhteyksissä" mutta silti sen soitto jää vaan sanoiks.

alluluuu kirjoitti...

niin. ja joskus sanat on ainoa mihin voi uskoa, kun ei oo mitään muita tositteita tarjolla. joskus pitää syödä makeanhimoon sitä mitä kaapista löytyy - ehkä just sitten pelkkää sitä suklaakastiketta.